Ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κεντρικό κόμβο για τις κινεζικές εξαγωγές στην Νοτιοανατολική Ευρώπη – Με πρωτοβουλία του Hellenic Trade Council εγκαινιάστηκε νέος μόνιμος εκθεσιακός χώρος κινεζικών βιομηχανιών στην Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 84ης ΔΕΘ

Με επιτυχία εγκαινιάστηκε ο νέος εκθεσιακός χώρος κινεζικών βιομηχανιών από τη Dong Guan (Dong Guan Pavilion) στην Θεσσαλονίκη, εντός του εκθεσιακού κέντρου της ΔΕΘ-HELEXPO.  Το Pavilion της Dong Guan θα έχει μόνιμο χαρακτήρα και στοχεύει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε κεντρικό κόμβο για την προώθηση των εξαγωγών της Dong Guan στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο νέος εκθεσιακός χώρος της Dong Guan στην Θεσσαλονίκη εντάσσεται στις δράσεις αδελφοποίησης των δύο πόλεων, και δημιουργήθηκε από το World Dong Guan Entrepreneurs Federation (WDEF), με την υποστήριξη του Hellenic Trade Council (HETCO), για να φιλοξενήσει περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις και 40 κορυφαίους βιομηχανικούς και τεχνολογικούς ομίλους της Νότιας Κίνας. 

Η τελετή εγκαινίων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 84ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης με την παρουσία του Υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, του Υφυπουργού Τουρισμού, κ. Μάνου Κόνσολα, της Αντιπεριφερειάρχη ΜΕ Θεσσαλονίκης, κας Βούλας Πατουλίδου, του Αντιδημάρχου Θεσσαλονίκης, κ. Πέτρου Λεκάκη, της Πρέσβειρας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, κας Zhang Qiyue, του Προέδρου της ΠΑΕ Άρης, κ. Θόδωρου Καρυπίδη, συνοδεία της ποδοσφαιρικής ομάδας του Άρη, του Αντιπροέδρου του World Dong Guan Entrepreneurs Federation (WDEF), κ. Liang Yong Xiong, και της Προέδρου του Hellenic Trade Council (HETCO), κας Ειρήνης Καρυπίδη.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε το «άνοιγμα» ανάλογου ελληνικού μόνιμου εκθεσιακού χώρου στην Dong Guan τον προσεχή Οκτώβριο από το Hellenic Trade Council (HETCO) για την προώθηση ελληνικών προιόντων στην αγορά της Νότιας Κίνας.

Ενημερωτικό σημείωμα Dong Guan:

  • Η Dong Guan βρίσκεται στη Νότια Κίνα στο κέντρο της Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area με περισσότερους από 8,3 εκατ. κατοίκους.
  • Η Dong Guan αποτελεί διεθνές κέντρο εμπορίου τα τελευταία 40 χρόνια και κατατάσσεται μεταξύ των 5 σημαντικότερων πόλεων της κινεζικής οικονομίας με 165 δις ευρώ όγκο συναλλαγών εξαγωγών-εισαγωγών το 2018.
  • Αποτελεί έδρα των κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας HUAWEI, OPPO και VIVO. Αξίζει να τονισθεί ότι 1 στα 5 smartphone παγκοσμίως έχει παραχθεί στη Dong Guan.
  • Ο όγκος συναλλαγών μεταξύ Ελλάδας – Dong Guan το 2018 ανήλθε 220 εκατ. ευρώ, και την φετινή χρονιά παρουσιάζει κατακόρυφη αύξηση άνω του 90%, καθώς ήδη το 1ο εξάμηνο του 2019 έχει ξεπεράσει τα 190 εκατ. ευρώ.
  • Το World Dong Guan Entrepreneurs Federation (WDEF) αντιπροσωπεύει περισσότερες από 10.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, το Χονγκ Κόνγκ, το Μακάο, την Ταιβάν και διαθέτουν παραρτήματα σε 60 χώρες διεθνώς. Το World Dong Guan Entrepreneurs Federation (WDEF) έχει αναδειχθεί στο κορυφαίο επιμελητηριακό οργανισμό της Κίνας.